DEN NYTTIGA LILLA BÖNAN
GOTT OCH NYTTIGT
Bönor tillhör släktet baljväxter, ett ekosmart matval som även är snällt mot plånboken. Bönor kallas växtrikets kött tack vare sitt höga proteininnehåll på 22-25 procent. De är dessutom fettsnåla, sänker kolesterolet och tillför vitaminer och mineraler till kosten.
KLIMATSMART
Baljväxter är bland det mest klimatsmarta vi kan äta. Odlingen är mycket miljövänlig då bönplantorna växer snabbt, bildar en riklig bladmassa som täcker jordytan och förhindrar uttorkning och ogräs. De har en unik förmåga att ta upp kväve ur luften som tillförs jorden och kräver därmed knappt ingen konstgödsel. Lång hållbarhet gör även att matsvinnet blir mycket begränsat.
NÄRPRODUCERAT
Svenska bönor odlas endast i regionen runt Kalmar och Öland där klimatet är perfekt för dessa grödor. Transportsträckan till produktionen i Färjestaden är därmed kort. Kalkhaltiga jordar, soliga somrar och milda höstar ger rätt förutsättningar. Odlingsåret för bönorna börjar den 27:de maj då man säkert vet att ingen mer frost kommer på Öland. De skördas i september och får torka några dagar på fälten innan de transporteras till vår anläggning. Det som blir kvar bearbetas ner i jorden som gödsel inför nästa odlingsår.
BRUNA BÖNOR
Bruna bönor Ölands egen signaturböna odlas endast här och har gjort så sedan slutet av 1800-talet. Redan Carl von Linné påtalade under sitt besök 1741 öns lämpliga klimat för just bönodling. Bruna bönor är rika på kostfibrer, folsyra och järn och är förutom i rätten bruna bönor goda i sallader, soppor och röror. En böna värd att bevara.
SVARTA BÖNOR
Är rika på järn och har en söt smak. Dekorativa att ha i olika rätter och sallader tack vare sin svarta färg. Goda i grytor, soppor, sallader och vegetariska biffar.
VITA BÖNOR
Små vita bönor är milda och goda att blanda i såväl vegetariska som köttgrytor. Passar fint med tomatsås eller som en alternativ risotto.
BORLOTTIBÖNOR
Milda och aromatiska med en lite krämig konsistens. Är god i grytor och exempelvis tomatsallader. Passar också fint i risotto, soppa och gratänger. En mycket populär böna i Italien och Portugal.
KIDNEYBÖNOR
En mild söt och lite mjölig böna med vacker färg som är fin att blanda i sallader och grytor. Den har en mild smak som är lätt att gilla. En av de vanligaste bönsorterna.
YIN YANGBÖNOR
Den vackraste bönan av dem alla. Nötig och ärtig smak med toner av mandel. Mycket god och kan torkad även användas som vacker dekoration.